Na vsebino

TRADICIONALNA PRIREDITEV ZD CELJE OB ZAKLJUČKU »37. TEKMOVANJA ZA ČISTE ZOBE OB ZDRAVI PREHRANI«

 

Zdravstveni dom Celje je v četrtek, 30.maja 2024 pripravil tradicionalno prireditev v dvorani Cineplexxa Celje ob zaključku 37. Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani, kjer so razglasili in nagradili zmagovalce za letošnje šolsko leto.

 

V sklopu zobozdravstvene preventive Zdravstvenega doma Celje so v četrtek, 30.5.2024, izvedli že 37. zaključno prireditev akcije Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani, kjer v čistosti zob in zdravih prehranskih navadah tekmujejo otroci od 2. do 5. Razreda.  Dogodek, na katerega so povabljeni zmagovalni razredi vseh osnovnih šol v Celju, Štorah, Vojniku in Dobrni  ter iz CUDV Dobrna, je odmeven in množično obiskan in kot tak dobra vzpodbuda za izvajanje vzgoje za ustno zdravje, ki poteka na različne načine. Razglasili so zmagovalce tekmovanja – najboljše razrede, ter jim podelili priznanja in nagrade. Sledil je ogled filma.

 

Spodbuda in osveščanje otrok in njihovih staršev

V letošnjem šolskem letu 2023/2024 je v okviru preventivnega otroško-mladinskega zobozdravstvenega programa potekalo dobro znano Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani v osemnajstih osnovnih šolah občin Celje, Vojnik, Dobrna in Štore. Namen tekmovanja je poleg spodbujanja skrbi za zobe pri otrocih tudi osveščanje staršev, da so otrokom za zgled. Otroke so tako spodbujali k čiščenju zob, uživanju zdrave prehrane in k rednim obiskom zobozdravnika. Učenci so se trudili, da bi bili zobje čisti, starši ponosni, preventivne sestre pa zadovoljne ob dobro opravljenem delu.

 

Pomembnost vzgoje za ustno zdravje

Vzgoja za ustno zdravje se izvaja že v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v zobozdravstvenih ambulantah in kabinetih, pa tudi širše v lokalnih skupnostih. »Dobro ustno zdravje otrok v našem okolju je odraz vztrajne, večdesetletne skrbi za zobozdravstveno vzgojo na vseh nivojih, pa tudi naklonjenosti več deležnikov, kot so ravnatelji in učitelji, vzgojitelji, župani in lokalne skupnosti ter vodstvo Zdravstvenega doma Celje, predvsem pa predano delo zobozdravniških timov in izvajalk vzgoje za ustno zdravje. Uspešnega sodelovanja si želimo tudi v prihodnje,« je ob uspešnem zaključku letošnje preventivne akcije povedala Marta Tome, dr. dent. med., spec. otroškega in prev. Zobozdravstva iz ZD Celje.