Na vsebino

SLAVNOSTNO ODPRTJE PRENOVLJENIH PROSTOROV ZDRAVSTVENEGA DOMA CELJE

 

Zdravstveni dom Celje je danes slavnostno obeležil uspešen zaključek rekonstrukcije stavbe na Gregorčičevi ulici 5. Prenova je potekala s podporo Mestne občine Celje, ustanoviteljice ZD Celje, in Ministrstva za zdravje, ki je zagotovilo sofinanciranje. Ta investicija je izboljšala pogoje dela in pripomogla k večji kakovosti zdravstvenih storitev ter dostopnosti za prebivalce Celja in širše regije.

 

Direktorica Zdravstvenega doma Celje mag. Alenka Obrul je na slavnostnem odprtju prenovljenih prostorov izpostavila: »Z velikim ponosom obeležujemo pomemben mejnik v zgodovini našega zavoda, ki deluje od leta 1927. Zdravstveni dom Celje, kjer je zaposlenih 589 ljudi, danes deluje v sodobnem in funkcionalnem okolju. Izboljšani pogoji nam omogočajo učinkovito in kakovostno delo, kar vodi k boljši oskrbi pacientov, skrajšanju čakalnih dob ter k večjemu zadovoljstvu tako zaposlenih kot pacientov. Ponosni smo, da smo eden redkih zdravstvenih domov v Sloveniji, ki ima zasedene vse zdravstvene programe.«

Projekt rekonstrukcije je zajemal obsežno prenovo kletnih, pritličnih in nadstropnih prostorov, s poudarkom na funkcionalnosti in dostopnosti. Med ključnimi pridobitvami je zunanje osebno dvigalo, ki omogoča boljši dostop gibalno oviranim osebam. Poleg tega so bili urejeni novi prostori za družinsko in šolsko ambulanto, laboratorij, klicni center, zobne ambulante, Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti, ambulanto za medicino dela in športa, prostori za patronažne sestre, specializante, ginekološko in kardiološko ambulanto ter prostor za triažo. Obnovljeni so bili tudi prostori za sterilizacijo in gostinski lokal z zunanjo teraso. Prenovljen je tudi nadstrešek nad glavnim vhodom, kar dodatno prispeva k celoviti prenovi.

Namestnica strokovnega vodje ZD Celje prim. Jana Govc Eržen je spomnila, da v ZD Celje še nikoli ni bilo izvedenih toliko projektov, namenjenih boljši oskrbi in boljšemu počutju tako bolnikov kot zaposlenih, kot v preteklih desetih letih. "Pohvalimo se lahko z najsodobnejšo medicinsko opremo, stalno skrbimo za izobraževanje svojih zaposlenih in njihov strokovni razvoj, kajti to je tisti pomemben pogoj, da dobijo naši uporabniki najboljšo zdravstveno oskrbo," je dejala Govc Eržen. Poudarila je, da je ZD Celje med drugim tudi zelo priznana učna ustanova. Mladi, ki se v zavodu izobražujejo na področju, se pri njih radi zaposlujejo. Trenutno imajo v ZD Celje devet specializantov družinske medicine, je dodala. Izpostavila je še, da je ZD Celje v slovenskem prostoru oral ledino na področju primarne preventive. Bili so namreč prvi, ki so uvedli center za krepitev zdravja v slovenskem prostoru za integrirano preventivo kroničnih nenalezljivih bolezni, odprli so center za duševno zdravje odraslih ter center za duševno zdravje otrok in mladostnikov.

Podjetje Remont, skupaj s podizvajalci, je poskrbelo, da so dela ves čas potekala ob nemotenem delovanju zavoda, in s svojo  prilagodljivostjo in profesionalnostjo omogočilo, da so lahko uporabniki zdravstvenega doma kljub prenovi še vedno prejemali oskrbo.

 

Ustanoviteljica ZD Celje Mestna občina Celje je na javnem razpisu Ministrstva za zdravje uspešno pridobila sredstva za sofinanciranje rekonstrukcije objekta ZD Celje. Celotna investicija je znašala 3.632.480,80 evra. Ministrstvo za zdravje je prispevalo 1.870.422,40 evra, Zdravstveni dom Celje pa 1.762.058,40 evra.

 

»Z uspešnim sodelovanjem z državo oziroma Ministrstvom za zdravje smo v lokalni skupnosti lahko izvedli obsežne naložbe v prenovo infrastrukture na primarni ravni zdravstvene dejavnosti. Pridobivanje državnih in evropskih sredstev prek uspešnih prijav na razpise tako postaja ključno za uresničevanje razvojnih projektov občine. Prenovljeni prostori na Gregorčičevi 6, ki že nekaj let uspešno delujejo, ter nedavno obnovljeni prostori na Gregorčičevi 5, potrjujejo, da v Celju tudi na področju zdravstvene infrastrukture sledimo viziji razvoja kakovostnih storitev za naše občane. Na te projekte smo lahko ponosni, saj prispevajo tudi k boljšim pogojem za delo zdravstvenih delavcev,« je povedal župan Mestne občine Celje Matija Kovač.

 

Poleg uspešno zaključene prenove na Gregorčičevi 5 je v teku tudi popolna obnova Vile Sonja na Kersnikovi ulici, ki bo namenjena Centru za duševno zdravje odraslih. "Skupaj z načrtovanimi prenovami zdravstvenih postaj v Vojniku, Dobrni in Štorah dokazujemo, da s skupnimi močmi skrbimo za zdravje naših občanov," je zaključila Obrulova.